Za bolji doživljaj promijenite preglednik na CHROME, FIREFOX, OPERA ili Internet Explorer.
PRONAĐENO BLAGO Umjetničke slike

UMJETNIČKA SLIKA, VASILIJE JORDAN, E.A. Seriografija 1985god


Detalji oglasa
Cijena : 2.200 Kn
Tip oglasa : Prodaja
Datum : 09.03.2021
Lokacija : Zagreb, Hrvatska

Vasilije Jordan- slika koja pripada seriografiji pod imenom: ” Lutka ” , iz 1985 godine. Riječ je o rijetkoj i rasprodanoj ediciji staroj 35 godina.

Na slici se nalazi potpis umjetnika, žig.

Dimenzije: 60 cm x 70 cm.

Tahnika: E.A. Seriografija

Cijena: 2200 kuna.

Vasilije Jordan se rodio 1. ožujka 1934. godine u Zagrebu u obitelji slovenskih korijena. Školu primijenjene umjetnosti završio je 1953. godine. U Zagrebu je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Ljube Babića. Za profesore je imao poznate umjetnike kao što su Krsto Hegedušić, Vjekoslav Parać, Vid Mihičić, Matko Peić i ine. Ukupno je samostalno izlagao više od stotinjak puta u domovini i inozemstvu. Likovni kritičari su ga uvrstili u slikare poetskog nadrealizma. Europski galeristi su ga prepoznali. Uvršten je u antologije figurativnog slikarstva 20. stoljeća. O njemu su pisali Giorgio Segato, Alain Bosquet, Stephane Rey, Paul Caso i ini. Članci o o Jordanovom slikarstvu izlazili su i u novinama kao što su to Le Soir i Le Figaro. Bavio se i grafikom i ostavio je iznimno brojne mape.

Bio je redovni profesor katedre za crtanje i slikanje na Akademiji likovnih umjetnosti. U istoj ustanovi bio je dekan. Sredinom 1990-ih skupa sa Stipom Sikiricom i Miroslavom Šutejom suosnivač Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu gdje je bio i pročelnik studija za slikarstvo te dekan.

Nagrade i priznanja::

Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo. Ističu se:

nagrade grada Zagreba za 1969. za ciklus Genealogija,

godišnja nagrada Vladimir Nazor za 1991. godinu za sakralni ciklus.

O Jordanovom slikarstvu snimljeno je nekoliko kratkometražnih dokumentarnih filmova.

Josip Depolo ga je svrstao u najveće majstore hrvatskog ekspresionizma.

Obnašao je dužnost predsjednika Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

U katalogu za izložbu u Muzeju Panorama u Bad Frankenhausenu kod Erfurta, nazvan je doajenom nadrealizma i novog realizma’ druge polovice 20. stoljeća u hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

 

 


Lokacija
* Vaš će se broj telefona prikazivati samo vlasniku oglasa
Slični oglasi
Top